Η ιστορία του χωριού

Ιστορία του χωριού μας

 

Σύμφωνα με τις ενδείξεις των ερευνών κοντά στο σπήλαιο του Κούρου η κατοίκηση στην περιοχή αρχίζει κατά τη μέση παλαιολιθική περίοδο.

Στη θέση Αγία Καλλιόπη, ανατολικά του χωριού, εντοπίστηκε ένας εκτεταμένος νεολιθικός οικισμός, που χρονολογείται στην αρχαιότερη και νεότερη νεολιθική περίοδο. Γύρω από την περιοχή υπάρχει πεδιάδα με ποτάμι και πηγές που παρέχουν άφθονο νερό. Ο οικισμός που συνεχίζει να υφίσταται ως και τη γεωμετρική περίοδο, βάσιζε την οικονομία του στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Οικισμός της πρωτοελλαδικής περιόδου έχει εντοπισθεί στη θέση Πρόδρομος, δυτικά της τριάδας και εξωτερικά του σπηλαίου του Κούρου.

 

Κυνηγετικός Όμιλος Τριάδας

 

Στο λόφο που υψώνεται εδώ βρέθηκαν όστρακα, που μαρτυρούν ότι υπήρχε τότε σημαντικός οικισμός.

Στις Φυγές, που βρίσκονται βορειοανατολικά του χωριού, η κατοίκιση συνεχίζεται ως και τη μεσαιωνική περίοδο. Στη θέση σήμερα διακρίνονται τα ερείπια ενός υδραγωγείου της ρωμαικής περιόδου και τα υπολείμματα ενός μεσαιωνικού πύργου.

Αγία Καλλιόπη

 

Τα δύο χωριά, Φηγές και Τριάδα, ήταν κατά την τουρκοκρατία τσιφλίκια που παραδόθηκαν με το γύρω χώρο τους στον αγωνιστή Κριεζώτη. Οι Φυγές δεν κατοικούνται πια, ενώ η Τριάδα που αρχικά ήταν ένα μικρό χωριουδάκι, μεγάλωνε συνεχώς..

 

Πηγή

Δημοτικό Σχολείο Τριάδας - Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (Μάϊος 2003)

(Υπεύθυνες Προγράμματος : Αρβανιτά Αργυρώ, Δαμηλάκη Ελένη