Σύμβολα-ικανότητες

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Τα σύμβολα του Ερμή και οι ικανότητές του

Ο Δίας, εμπιστευόμενος την εξυπνάδα του και την πονηριά του, όρισε τον Ερμή κήρυκα και διαπραγματευτή του. Συνάμα του πρόσφερε το κηρύκειο, τον πέτασσο και τα φτερωτά του σανδάλια και του ανέθετε εμπιστευτικές και καίριας σημασίας αποστολές.

Ο Ερμής πετώντας πάνω από στεριές και θάλασσες από τη μια μετέφερε τις βουλήσεις του Δία και από την άλλη του ανήγγειλε ειδήσεις και περιστατικά. Σαν ακούραστος δρομέας και σαν γρήγορος αγγελιαφόρος ήταν πάντα πρόθυμος να προσφέρει τις υπηρεσίες του μεταφέροντας κυρίως επιθυμίες θεών.

Ο Άδης, όπως κι ο Δίας, σύντομα αντιλήφθηκε τις ικανότητές του. Τον προσέλαβε στο βασίλειό του και του ανέθεσε το κάλεσμα και τη μεταφορά των νεκρών στη νέα τους κατοικία.

Ο Ερμής με τις δικαιοδοσίες που του πρόσφερε ο Άδης έγινε ο μοναδικός θεός που διέσχιζε και δρούσε σε τρεις κόσμους: σ’ αυτόν του ουρανού, σ’ αυτόν της γης και σ’ αυτόν του Κάτω Κόσμου.

Στα περισσότερα μυθολογικά θέματα και περιστατικά, ο Ερμής παίρνει μέρος και με τις τρεις πιο βασικές του ιδιότητες: 1)του αγγελιαφόρου, 2)του ψυχοπομπού και 3)του συνοδού και προστάτη.

Συν τοις άλλοις ήταν ο προστάτης των οδοιπόρων και φύλακας των δρόμων. Γι’ αυτό, μέσα κι έξω από τις πόλεις, σ’ επίκαιρα σημεία των δρόμων, οι θνητοί τοποθετούσαν προτομές του -κεφαλές κυρίως πάνω σε κολώνες.

Οι αρχαίοι τιμούσαν τον Ερμή και σαν βοσκό.

Όλοι οι κήρυκες της αρχαιότητας διακρίνονταν και για την ευγλωττία τους. Πόσο μάλλον ο Ερμής που ήταν και ο επίσημος κήρυκας των θεών.

Γι’ αυτό και τον θεωρούσαν και θεό του λόγου και στις θυσίες του πρόσφεραν τις γλώσσες των ζώων.

Τέλος , τον λάτρευαν και σαν προστάτη των γυμνικών αγώνων. Η λατρεία του ξεκίνησε από την Αρκαδία κι απλώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Οι γιορτές προς τιμήν του λέγονταν Έρμαια. Ιερό φυτό του ήταν ο φοίνικας, ενώ ιερά ζώα ήταν η χελώνα και διάφορα ψάρια. Αγαπημένος του αριθμός ήταν το τέσσερα. Στον Ερμή οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αποδώσει πάρα πολλές επινοήσεις, όπως την ανακάλυψη της φωτιάς, την κατασκευή της πρώτης λύρας και του σουραυλιού.

(Μαθητές: Βαγγέλης Αρβανίτης, Μαρία Μακρή, Αντώνης Μαχαίρας, Λίτσα Μαχαίρα, Χριστιάννα Νταουλτσίου, Χριστοβασίλης Τσάλας)