Μύθοι και κατορθώματα

Εικονίδιο ηΔραστηριότητας Μύθοι και κατορθώματα του Ερμή

Πολλοί είναι οι μύθοι που πιστοποιούν την ικανότητα, την επιτηδειότητα και τη τεράστια δύναμη και προσφορά του. Μερικοί απ’ αυτούς είναι οι ακόλουθοι.

Κατά τη γιγαντομαχία φορώντας τη σκούφια που τον έκανε αόρατο σκότωσε τον Ιππόλυτο. Την ίδια περίοδο βοήθησε τον πατέρα του στη σύγκρουσή του με τον Τυφωέα. Αφού κατόρθωσε να τον εξοντώσει, του απέσπασε τα κλεμμένα νεύρα του πατέρα του και τα επανατοποθέτησε στις σωστές τους θέσεις στα χέρια και στα πόδια.

Τον Άρη, που για έναν περίπου χρόνο βρισκόταν φυλακισμένος από τους δίδυμους γίγαντες Αλωάδες μέσα σε ένα χάλκινο καζάνι, ο επινοητικότατος θεός κατόρθωσε να τον απελευθερώσει και να τον επαναφέρει στον Όλυμπο. Όταν ο Δίας έκαψε τη Σεμέλη, στον Ερμή ανατέθηκε η μεταφορά του μικρού Διόνυσου από την Εύβοια στις Νύμφες του βουνού Νύσα .

Επίσης, ο Οδυσσέας, την περίοδο που βρίσκεται στο νησί της Κίρκης, δέχεται κι αυτός τη βοήθεια του Ερμή. Ο νεαρός θεός, μεταμορφωμένος τού αποκάλυψε τα σχέδια της μάγισσας και του χάρισε το αντίδοτο για τα μαγικά της. Ακόμη, για άλλη μια φορά ο Ερμής επιχείρησε να σώσει τον Οδυσσέα στο νησί της Καλυψώς. Με παρακίνηση του Δία επενέβη και γνωστοποίησε στην Καλυψώ την απόφαση των θεών για τον Οδυσσέα.

Ο Περσέας, όπως και οι υπόλοιποι ήρωες, δέχτηκε τη συμπαράσταση του Ερμή. Δεσμευμένος να αποκτήσει το κεφάλι της Γοργώς και απελπισμένος από τον τεράστιο άθλο που είχε αναλάβει, απευθύνθηκε στον Ερμή. Ο θεός χαρίζοντάς του ένα διαμαντένιο δρεπάνι τον βοηθά να εξοντώσει τη Μέδουσα και να της κόψει το κεφάλι.

Στα περιστατικά που προηγούνται, συμβαδίζουν και έπονται τον Τρωικό πόλεμο ο Ερμής παίζει επίσης έναν σημαντικό ρόλο. Αρχικά ο Ερμής ήταν αυτός που οδήγησε τις τρεις θεές , την Ήρα, την Αφροδίτη και την Αθηνά , που διεκδικούσαν το χρυσό μήλο της έριδας, στο όρος Ίδη, για να επιλέξει ο Πάρης την ομορφότερη.

Κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου ο Ερμής προτάθηκε από τους θεούς να κλέψει το κακοποιημένο από τον Αχιλλέα σώμα του Έκτορα. Λίγο αργότερα αυτός πάλι, μεταμορφωμένος σε θνητό, συνόδευσε τον Πρίαμο ως τη σκηνή του Αχιλλέα για να του ζητήσει το νεκρό σώμα του γιου του, Έκτορα.

Τέλος, με τη λήξη του Τρωικού πολέμου ο Ερμής κατέβηκε στις Μυκήνες , για να προειδοποιήσει τον Αίγισθο γι’ αυτά που έμελλε να πάθει εάν αποφάσιζε το γάμο του με την Κλυταιμνήστρα.

Η δράση του Ερμή στον Κάτω κόσμο και με την ιδιότητα του μεσάζοντα και σωτήρα δεν είναι υποδεέστερη αυτής του αγγελιοφόρου.

Τη νεκρή Αλκμήνη, τη μητέρα του Ηρακλή, ο Ερμής την έκλεψε και την οδήγησε στο νησί των Μακάρων. Τον Ηρακλή, που ήθελε να ανεβάσει τον Κέρβερο στη γη, ο Ερμής πάλι τον βοήθησε. Την Περσεφόνη, κόρη της , που ο θεός του Κάτω κόσμου την είχε αρπάξει, ο Ερμής πάλι την ξανάφερε στον Επάνω Κόσμο, αφού πρώτα έπεισε τον Άδη να την αφήσει. Τις ψυχές των μνηστήρων της Πηνελόπης που κείτονταν στο παλάτι του Οδυσσέα, ο Ερμής τις κάλεσε με το ραβδί του έξω και τις οδήγησε στον κάτω κόσμο.

Οι μύθοι γύρω από τη ζωή και τη δράση του Ερμή, όπως και τα περιστατικά στα οποία συμμετείχε, συγκλίνουν ως προς τη σκιαγράφηση ενός ενιαίου χαρακτήρα. Το εύρος και ο πλούτος των στοιχείων που η προσωπικότητά του παρουσιάζει , πολλές φορές, τον προσγειώνει και τον υποβιβάζει . Τον κάνει με άλλα λόγια να ενσαρκώνει αρετές και ελαττώματα άντρα θνητού.

Πονηρός και έξυπνος, εύστροφος και πανούργος, επινοητικός και δόλιος, ονειροπαρμένος, κλέφτης και κόλακας, ενεργητικός και αεικίνητος είναι μερικά από τα βασικότερα χαρακτηριστικά του.

(Μαθητές: Γεωργία Αρβανίτη, Νίκος Γιούλης,Τόνια Καρατζά, Μαίρη Κόλα, Κωνσταντίνα Σούλιου)