Μύθοι και θρύλοι

To Διεθνές Μουσείο Παιδικής τέχνης στο Varby της Σουηδίας

(International Museum of Children's Art in Varby, Sweden)

προσκάλεσε τα παιδιά από χώρες με πλούσια παράδοση αφήγησης ιστοριών, όπως η Ελλάδα, να συμμετέχουν

στην έκθεση 'Κόσμος του παραμυθιού' (World of Tales).

Μύθοι, θρύλοι, λαϊκές, αστείες ιστορίες ή ιστορίες τρόμου.. με στόχο να περάσουν σε επόμενες γενιές.

Από τη συμμετοχή μας...

________________________________________

Α' τάξη

(Μύθοι του Αισώπου)

 

 

(Παρασκευή Κουκουράβα, Χριστίνα Μπότσι, Κωνσταντίνος Αγουρίδας)

O κάβουρας και η αλεπού

Ζούσε ένας κάβουρας σε μια ακρογιαλιά, αλλά βαρέθηκε να ζει εκεί και αποφάσισε να φύγει. Περπατώντας έφτασε σε ένα δάσος. Εκεί, μια πεινασμένη αλεπού όρμησε να τον φάει. Ο κάβουρας σκέφτηκε περίλυπος: "Αφού ήμουν θαλασσινός, τι γύρευα στη στεριά;".

 

(Γιώργος Ράζος, Σαρλίν Καούρ)

Το λιοντάρι και το ποντίκι

Κάποτε ένα λιοντάρι άρπαξε ένα ενοχλητικό ποντίκι να το φάει. Το ποντίκι ικέτεψε για συγχώρεση, γιατί ίσως κάποια στιγμή μπορούσε να του ανταποδώσει. Παρόλο που στο λιοντάρι     φάνηκε αστείο, το άφησε ελεύθερο. Λίγο καιρό αργότερα, το λιοντάρι πιάστηκε σε μια παγίδα.Τότε εμφανίστηκε το ποντίκι και, ροκανίζοντας τα σκοινιά κατάφερε να ελευθερώσει το λιοντάρι. "Οι αδύνατοι μπορεί να αποδειχθούν σπουδαίοι φίλοι".

 

                       

                                       (Ιωάννα Σούλιου)                (Εμμανουήλ Ζήσης, Αιμιλιάνο Γκούρι, Σπυριδούλα Τζαφέρου)

Η αλεπού και τα σταφύλια

Μια καλοκαιρινή μέρα η Αλεπού είδε μια κληματαριά. "Μμμ, ό,τι πρέπει για να ξεδιψάσω". Πήδηξε, αλλά δεν κατάφερε να πιάσει το κλαδί. Ξανά και ξανά πήδηξε, χωρίς καμία επιτυχία. Τελικά τα παράτησε.Απομακρύνθηκε με τη μύτη ψηλά και είπε: "Είμαι σίγουρη ότι είναι αγουρίδες".  "Όσα δε φτάνει η αλεπού, τα κάνει κρεμαστάρια".

 

(Μαριάννα Τσάλα, Εβελίνα Ευσταθίου, Κλέντι Σαμπάνι)

Ο λαγός και η χελώνα

Ο λαγός κάποτε υπερηφανευόταν για την ταχύτητά του στα άλλα ζώα. "Σας προκαλώ να κάνουμε αγώνα δρόμου". Η χελώνα συμφώνησε κι έτσι ξεκίνησε ο αγώνας. Ο λαγός έτρεξε μπροστά σαν καπνός και σταμάτησε να πάρει έναν υπνάκο. Η χελώνα προχωρούσε αργά και υπομονετικά και, όταν ο λαγός ξύπνησε, είδε τη χελώνα να κόβει το νήμα.   "Η υπομονή πάντα κερδίζει".

 

(Στέλλα Τσούρα, Κωνσταντίνος Ρουμπής)

Ο τζίτζικας και ο μέρμηγκας

Μια καλοκαιρινή μέρα ένας τζίτζικας χοροπηδούσε και τραγουδούσε. Πέρασε ένα μυρμήγκι που κουβαλούσε καλαμπόκι στη φωλιά του για το χειμώνα. "Τι νοιάζεσαι για το χειμώνα;", είπε ο τζίτζικας. "Έλα να τραγουδήσεις μαζί μου". Όταν ήρθε ο χειμώνας, ο τζίτζικας δεν είχε φαγητό, ενώ τα μυρμήγκια έτρωγαν από τις προμήθειεςπου είχαν μαζέψει. "Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν."

________________________________________

Γ' τάξη

(Μύθος του Αισώπου)

Ο λαγός και η χελώνα

  Μια φορά ήταν ένας λαγός που έτρωγε καρότα . Μια μέρα είδε μια αργή χελώνα. Της ζήτησε να κάνουν αγώνα δρόμου. Εκείνη δέχτηκε αν και η πρόταση τής φάνηκε παράξενη και αστεία.  Την άλλη μέρα ξεκίνησε ο αγώνας. Ο λαγός έκανε γρήγορα πολλά βήματα,  ενώ η χελώνα ήταν ακόμα στην αρχή. Όταν έφτασε περίπου στη μέση, και συνειδητοποίησε πόσο αργή ήταν η χελώνα, σκέφτηκε να πάρει έναν υπνάκο. Η χελώνα συνέχισε να βαδίζει με αργά και σταθερά βήματα.  Όταν ξύπνησε ο λαγός δεν πίστευε στα μάτια του! Η χελώνα είχε φτάσει κοντά στο τέρμα! Ο λαγός έτρεξε, αλλά ήταν αργά! Η χελώνα νίκησε! Γι’ αυτό όταν έχουμε θέληση και επιμονή, πετυχαίνουμε αυτό που θέλουμε. Επίσης δεν πρέπει να υποτιμάμε τον αντίπαλο!

(Μαρία Μακρή)

(Ελληνική Μυθολογία)

Ο Δούρειος Ίππος

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, κατά τη διάρκεια του Τρωικού πολέμου, ο σημαντικότερος πολεμιστής των Αχαιών, κατασκεύασε τον Δούρειο ‘Ιππο, ένα ξύλινο άλογο. Μέσα στο άλογο ήταν κρυμμένοι ο Οδυσσέας, ο Μενέλαος και πολλοί πολεμιστές των Αχαιών. Μόλις το έφτιαξαν έγραψαν πάνω του: "Δώρο των Αχαιών στη θεά Αθηνά".  Όταν το είδαν οι Τρώες το πήραν και το έβαλαν μέσα στην Τροία, για να τους προστατεύει η θεά.  Τα μεσάνυχτα οι κρυμμένοι Αχαιοί βγήκαν από το άλογο και άρχισαν να πολεμούν με τους Τρώες. Οι Αχαιοί νίκησαν. Ο βασιλιάς τους, ο Μενέλαος πήρε πίσω τη γυναίκα του, την Ωραία Ελένη, που του την είχαν κλέψει. Οι Αχαιοί έβαλαν φωτιά στην Τροία και έφυγαν για την πατρίδα τους μαζί με τα λάφυρα της Τροίας.

(Νίκος Γιούλης)

Ο Θησέας σκοτώνει το Μινώταυρο

Ο Θησέας ήταν ένας από τους σημαντικότερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Αυτός σκότωσε τον Μινώταυρο με τη βοήθεια της Αριάδνης, που ήταν κόρη του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης. Ο Μινώταυρος ήταν ένα τέρας, που ήταν μισός άνθρωπος και μισός ταύρος και ζούσε σε ένα λαβύρινθο. Η Αριάδνη βοήθησε τον Θησέα δίνοντάς του ένα κουβάρι νήμα για να μη χαθεί μέσα στον λαβύρινθο. Ο Θησέας μπήκε στον λαβύρινθο, ξετυλίγοντας το νήμα και άρχισε να ψάχνει τον Μινώταυρο. Κάποια στιγμή άκουσε το μουγκρητό του. Όταν συναντήθηκαν, πάλεψαν σκληρά. Ο Θησέας σκότωσε το φοβερό τέρας με το σπαθί του και βγήκε από τον λαβύρινθο, μαζεύοντας το νήμα.

(Βαγγέλης Αρβανίτης)

Ο Θησέας και το τέλος του Αιγέα

Ο Θησέας ήταν γιος του Αιγέα, που βασίλευε στην Αθήνα. Ο Μίνωας, ο βασιλιάς της Κρήτης έπαιρνε από την Αθήνα εφτά νέους και εφτά νέες κάθε χρόνο για να τους τρώει ο Μινώταυρος. Ο Θησέας πήγε στην Κρήτη για να σκοτώσει τον Μινώταυρο. Ο πατέρας του, ο Αιγέας, του είχε πει να βάλει άσπρα πανιά στο καράβι, αν κατάφερνε να τον σκοτώσει. Ο Θησέας όμως, ξέχασε τα λόγια του πατέρα του και έτσι τα πανιά παρέμειναν μαύρα. Ο Αιγέας είδε από μακριά το καράβι με τα μαύρα πανιά και πίστεψε ότι ο γιος του πέθανε και έπεσε μέσα στη θάλασσα και πνίγηκε. Από τότε η θάλασσα ονομάστηκε Αιγαίο Πέλαγος.

(Ευαγγελία Μαχαίρα)

Ο Ηρακλής με τον Ιόλαο σκοτώνουν τη Λερναία Ύδρα

Ο Ηρακλής ήταν ένας από τους πιο σπουδαίους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας. Ο Ευρυσθέας και η θεά Ήρα τον έβαλαν να σκοτώσει τη Λερναία Ύδρα. Η Λερναία Ύδρα ήταν ένα τέρας με εννιά κεφάλια, που απ’ τα στόματά της έβγαζε φωτιά και κατάκαιγε ζώα, φυτά και ανθρώπους. Ο Ηρακλής με τη βοήθεια του Ιόλαου κατάφερε να την σκοτώσει, βάζοντας φωτιά στα κεφάλια της.

(Αντώνης Μαχαίρας)

Ο Ίκαρος και ο Δαίδαλος

Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία, ο Δαίδαλος ήταν ένας περίφημος τεχνίτης, εφευρέτης και μηχανικός. Λένε μάλιστα ότι τον είχε διδάξει η ίδια η θεά Αθηνά. Ο Δαίδαλος έφτιαξε το παλάτι του Μίνωα, του βασιλιά της Κρήτης. Ο Μίνωας, επειδή φοβόταν μήπως έφτιαχνε καλύτερο παλάτι για κάποιον άλλο βασιλιά, τον ανάγκασε να μείνει για πάντα στο νησί της Κρήτης μαζί με το γιο του τον Ίκαρο. Ο Δαίδαλος ήθελε να φύγει και σκέφτηκε ότι ο μόνος τρόπος να φύγει ήταν να πετάξει σαν πουλί. Πήρε ,λοιπόν, μαζί με τον Ίκαρο, φτερά πουλιών, τα κόλλησε με κερί και τα έβαλαν στους ώμους τους. Άρχισαν να πετούν ψηλά. Ο Ίκαρος πετούσε πολύ κοντά στον ήλιο, παρά τη συμβουλή του πατέρα του. Τελικά το κερί έλιωσε, τα φτερά διαλύθηκαν και ο Ίκαρος πνίγηκε.

(Κωνσταντίνα Σούλιου)

________________________________________

Δ' τάξη

(Θρύλοι, μυθολογία και παραδόσεις από την Εύβοια)

Ο Μεγάλος Πλάτανος

Δίπλα στον ποταμό Κηρέα, υπάρχει ένας πλάτανος που συνδέεται με  πολλούς θρύλους. Είναι 2500 ετών. Είναι τεράστιος και έχει εντυπωσιακή εμφάνιση. Λένε ότι αν βρεθεί κοντά του κάποιος τα μεσάνυχτα ακούει φωνές και όργανα να παίζουν και βλέπει ξωτικά και νεράιδες δίπλα στον ποταμό. Επίσης, όσο και να φυσήξει, δεν σπάνε τα κλαριά του, ούτε πέφτει πάνω του αστροπελέκι.

(Δημήτρης Σαρρής)

Από: http://www.neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=999

        http://www.servitoros.gr/voria/view.php/59/1529/

Το πορτραίτο της νεράιδας

Στην Ιστιαία Εύβοιας υπήρχε σε ένα σπίτι το πορτραίτο μιας πολύ όμορφης κοπέλας. Τόσο όμορφης, που νόμιζαν ότι είναι νεράιδα. Τα δύο αδέλφια όταν την είδαν, θέλησαν να την βρουν και όταν την βρήκαν,  της ζήτησαν να διαλέξει έναν από τους δύο. Εκείνη διάλεξε τον μικρότερο. Ο μεγαλύτερος το δέχτηκε, έψαξε για την τύχη του, αλλά δεν την ξέχασε ποτέ.

(Ραφαέλα Ράζου)

Από: http://www.neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=999

Ο Μοναχός Πεύκος

Στο Μετόχι Ευβοίας, στην κορυφή του βουνού, στέκεται μόνος του με λίγα πευκάκια δίπλα του. Είναι πολύ μεγάλος και όταν έπιασε φωτιά δεν κάηκε,παρόλο που όλα τα δέντρα γύρω του είχαν καεί. Λένε ότι τον προστατεύουν τα ξωτικά γιατί είναι το σπίτι τους. Τις νύχτες αναβοσβήνουν λαμπερά σημάδια, αλλά δεν πλησιάζει κανείς.

(Παναγιώτα Μαόφη)

Από: http://www.neraidokiklos.gr/forum/showthread.php?t=999

Το Παντέρμο

Είναι μια παραθαλάσσια περιοχή στη Βόρεια Εύβοια, κοντά σε έναν καλαμιώνα, που ονομάζεται Παντέρμο γιατί ήταν πάντα έρημo. Εκεί, λένε, πως κάθε βράδυ, ακριβώς τα μεσάνυχτα, κατέβαιναν οι νεράιδες με βιολιά και άλλα όργανα.  Έπιναν νερό, χόρευαν και τραγουδούσαν πολύ δυνατά. Ακόμα, φώναζαν διάφορα ονόματα και αν κάποιος απαντούσε στις φωνές, του έπαιρναν τη μιλιά και έμενε μουγκός.

(Άντα Μπάχα)

Από: http://www.metafysiko.gr/forum/archive/index.php/t-3792.html

 

Ακόμα βρήκαμε και μπορείτε να διαβάσετε για:

-->Το μύθο του Λίχα και τα Λιχαδονήσια στη Βόρεια Εύβοια

http://iliadisili.blogspot.gr/2011/11/blog-post_4802.html

--> Το μυστήριο των Δρακόσπιτων

http://www.mistiria.com/ancientgreece/drakospita.html