Το Σχολείο μας για το Περιβάλλον

Συμβουλές:

Παγκοσμίως απειλούμενα είδη

Τίγρης. Νέες μελέτες δείχνουν ότι μπορεί να έχουν μείνει μόλις 3.200 τίγρεις (Panthera tigris) στην άγρια φύση, έχουν μειωθεί δηλαδή κατά τα τελευταία δέκα χρόνια κατά 40%. Το όμορφο ζώο απειλείται από την αποψίλωση των δασών και τη λαθροθηρία καθώς το σώμα του χρησιμοποιείται για ιατρικούς παραδοσιακούς σκοπούς της Ασίας και το δέρμα του είναι πολύ ακριβό. Επιπλέον η άνοδος της στάθμης της θάλασσας, απειλεί την τίγρη στο Μπαγκλαντές και στο Σανταρμπανς της Ινδίας. (Γιώργος Μακρής - Αλέξανδρος Μπότσις)

 

Γορίλας του Βουνού (Gorilla beringei beringei). Έχει χαρακτηριστεί ως άκρως απειλούμενο είδος, με περίπου 680 επιζήσαντες στην άγρια φύση. Χωρίζονται σε δύο είδη πληθυσμών: Το πρώτο ζει στο δάσος Μπουίντι στην Ουγκάντα και το δεύτερο στα δάση της ηφαιστεαικής οροσειράς Βιρούνγκα, στο Κονγκό. Δυστυχώς οι προστατευόμενες αυτές περιοχές βρίσκονται σε μία από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές της Αφρικής (με 420 κατοίκους/km ²). Η μεγαλύτερη απειλή για τους γορίλες του βουνού είναι η αποψίλωση των δασών (Σαμάντα Νόκαϊ)

 

Πολική αρκούδα. Οι πολικές αρκούδες της Αρκτικής (Ursus maritimus) έχουν γίνει το σύμβολο των θυμάτων της κλιματικής αλλαγής. Αν η αύξηση της θερμοκρασίας στον Αρκτικό Ωκεανό συνεχιστεί με τους σημερινούς ρυθμούς, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες εξαφάνισης της αρκούδας τον επόμενο αιώνα. (Άγγελος Αγγουρίδας)

 

Γιγαντιαίο Πάντα. Σύμβολο του WWF από την ίδρυσή του το 1961, το γιγάντιο πάντα (Ailuropoda melanoleuca), που αριθμεί περίπου 1.600 στην άγρια φύση, αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον. Τα χαριτωμένα ζώα ζουν σε ορεινές περιοχές της νοτιοδυτικής Κίνας. Με τη βοήθεια των παγκόσμιων οργανώσεων περίπου οι μισές από τις περιοχές που κατοικούν τα πάντα είναι υπό προστασία. Ωστόσο τα 1.600 εναπομείναντα άγρια πάντα εξακολουθούν να ζουν σε περισσότερες από 20 χωριστές γεωγραφικές περιοχές. (Βαλάντης Σούλιος)

 

Ο Ρινόκερος της Ιάβας. Απειλούμενα με εξαφάνιση στην κόκκινη λίστα του 2009, ο ρινόκερος της Ιάβας (Rhinoceros sondaicus) θεωρείται ως ένα από τα πλέον απειλούμενα μεγάλα θηλαστικά στον κόσμο, με μόλις δύο πληθυσμούς στην άγρια φύση, για συνολικά περίπου 60 ζώα. Χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή κινέζικη ιατρική έναντι υψηλής αμοιβής ενώ στο χείλος της εξαφάνισης τον έφερε η μετατροπή των δασών σε γεωργικές εκτάσεις. (Βαλάντης Σούλιος)

 

Δερματοχελώνα. Η μεγαλύτερη χελώνα κι ένα απ'τα μεγαλύτερα ερπετά στον κόσμο, το είδος Dermochelys coriaceathe έιναι το πιο απειλούμενο θαλάσσιο ζώο. Εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 2.300 εναπομείνασες θηλυκιές στον Ειρηνικό. Ο πληθυσμός τους στον Ατλαντικό είναι μεγαλύτερος αλλά οι επιστήμονες προβλέπουν μείωση λόγω της λαθροθηρίας και των ψαράδων. Η θερμοκρασία στις φωλιές τους καθορίζει το φύλο του νεογέννητου. Έτσι η αύξηση της θερμοκρασίας στις παραλίες του Ατλαντικού, έχει οδηγήσει σε μείωση των αρσενικών. (Εύη Σούλιου)

 

Πηγή : wwf.gr