Το Σχολείο μας για το Περιβάλλον

Συμβουλές:

Ρύπανση του αέρα

Όταν μιλάμε για ρύπανση του αέρα αναφερόμαστε σε δηλητηριώδη και τοξικά αέρια που αναπνέουμε και που κανονικά δε θα υπήρχαν στο αέρα..

 

Έχετε παρατηρήσει ότι στην εξοχή ο αέρας μυρίζει διαφορετικά από ότι στις πόλεις;

 

Αυτό συμβαίνει διότι οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων βγάζουν καυσαέρια που είναι επικίνδυνα. Τα άερια αυτά παράγονται από την καύση των καυσίμων στους κινητήρες των καυσίμων.  Αν και γίνονται προσπάθειες τα καύσιμα (η βενζίνη και το πετρέλαιο) να γίνουν καλύτερα και οι κινητήρες βελτιώνονται για να καίνε λιγότερο, όσο υπάρχουν αυτοκίνητα που λειτουργούν με βενζίνη ή πετρέλαιο η μόλυνση από αυτά θα είναι σημαντική.

 

Όμως τοξικά αέρια παράγονται και από τα εργοστάσια αλλά και από τις μονάδες της ΔΕΗ που χρησιμοποιούν άνθρακα για την παραγωγή ενέργειας.

 

Αυτά είναι τα αέρια που ανπνέουμε έξω στο δρόμο. Όμως ακόμη και μέσα στο σπίτι υπάρχουν τοξικά αέρια που μπορούν να μας βλάψουν. Ο καπνός του τσιγάρου είναι επικίνδυνος και προκαλεί πολλές αρρώστιες. Αλλά και η μυρωδιά της φρέσκιας μπογιά και χημικών που χρησιμοποιούμε στο σπίτι είναι επικίνδυνα και πρέπει να τα αποφεύγουμε.

 

Υπο φυσιολογικές συνθήκες ο αέρας που αναπνέουμε θα έπρεπε έχει την εξής σύνθεση:

 

Άζωτο (Ν) 78%

Οξυγόνο (Ο2) 21%

Διοξείδιο τουάνθρακα (CO2) 0,031%

Όλα τα άλλα 0,069%

 

Για να δούμε ποιά είναι τα πιο επικίνδυνα και τοξικά άερια:

 

Από τα οχήματα

 

Μονοξείδιο του άνθρακα (CO) : Προέρχεται κυρίως από τα αυτοκίνητα. Δεν έχει χρώμα και δεν μυρίζει

 

Οξείδια το Αζώτου (ΝΟχ) : Προέρχονται από τα αυτοκίνητα αλλά και από σταθμούς παραγωγής ενέργειας. Είναι υπεύθυνο για την όξινη βροχή.

 

Υδρογονάνθρακες : Προέρχονται από τα αυτοκίνητα στα οποία δε γίνεται καλή καύση. Είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία της αιθαλομίχλης που εμφανίζεται στις πόλεις.

 

Διάφορα μικροσωματίδια : Πρόκειται για μικρά σωματίδια στάχτης, κάπνας ή σκόνης που παράγονται από αυτοκίνητα (πετρελαιοκίνητα), βιομηχανίες αλλά και καυστήρες καλοριφέρ.

 

Από τα εργοστάσια :

 

Οξείδια του Αζώτου που αναφέρθηκαν παραπάνω

 

Διοξείδια του θείου : Παράγονται κυρίως από εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και όταν αναμιγνύονται με νερό προκαλούν την όξινη βροχή

 

Δακτυλογράφηση - Διαμόρφωση

Γιώργος Μακρής (Γ' Τάξη)

 Αλέξανδρος Μπότσι, Βαλάντης Σούλιος, Σοφία Σαρρή (ΣΤ' Τάξη)