Το Σχολείο μας για το Περιβάλλον

Συμβουλές:

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Η ενέργεια που χρησιμοποιούμε έρχεται από τη γη. Ο ηλεκτρισμός δεν έρχεται απ’ευθείας από τη γη, αλλά παράγουμε ηλεκτρισμό χρησιμοποιώντας πόρους που μας παρέχει η γη (πετρέλαιο, λιγνίτη, φυσικό αέριο) και που ονομάζονται «ορυκτά καύσιμα»

Όμως τα ορυκτά καύσιμα ονομάζονται έτσι διότι δημιουργήθηκαν βαθιά μέσα στη γη την εποχή που ζούσαν οι δεινόσαυροι.

Το πρόβλημα με τα ορυκτά καύσιμα είναι ότι κάποτε θα τελειώσουν. Μόλις τα χρησιμοποιήσουμε όλα δε θα υπάρχουν άλλα πια. Επιπλέον προκαλλούν μόλυνση.

Η ανανεώσιμη ή «πράσινη ενέργεια» προέρχεται από πηγές που η φύση μας παρέχει και που δεν τελειώνουν. Τέτοιες πηγές ενέργειας είναι ο άνεμος, ο ήλιος και το νερό.
Η «πράσινη ενέργεια» πολλές φορές ονομάζεται και καθαρή ενέργεια διότι δε μολύνει το περιβάλλον.

Ηλιακή ενέργεια :
Η ηλιακή ενέργεια μπορεί να μετατραπεί σε ηλεκτρισμό με τη βοήθεια των φωτοβολταϊκών. Μπορούν να τοποθετηθούν σε οροφές κτιρίων ή σε χωράφια και να παράγουν ηλεκτρισμό για οικιακή χρήση. Υπάρχουν όμως και αντίστοιχα φωτοβολταικά συστήματα και για αυτοκίνητα αλλά και για πολλές μικρές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά.

Η ηλιακή ενέργεια μπορεί επίσης να μετατραπεί σε ζέστη. Τέτοιο παράδειγμα είναι οι ηλιακοί θερμοσίφωνες που ζεσταίνουν το νερό χωρίς να καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν επίσης και ηλιακά φουρνάκια που χρησιμοποιούνται στην Αφρική και χρησιμοποιούνται για το μαγείρεμα του φαγητού όπου δεν υπάρχει ηλεκτρισμός ή καυσόξυλα.

Υδροηλεκτρική ενέργεια
Είναι η ενέργεια που παράγεται από νερό που πέφτει από μεγάλο ύψος. Το νερό συνήθως αποθηκεύεται κατά το χειμώνα σε τεχνητές λίμνες και μέσω αγωγών πέφτει από μεγάλο ύψος και περιστρέφει μεγάλες τουρμπίνες που παράγουν ηλεκτρισμό.

Αιολική ενέργεια.
Είναι η ενέργεια που παράγεται από τον άνεμο. Ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε περιοχές όπου φυσάει συχνά. Ο άνεμος περιστρέφει μεγάλες φτερωτές που παράγουν ηλεκτρισμό. Παλαιότερα οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν ανεμόμυλους όταν δεν υπήρχε ηλεκτρισμός.

Ενέργεια από την θαλάσσια  παλίρροια.
Υπάρχουν συσκευές (σε πειραματικό στάδιο) που παράγουν ηλεκτρισμό αξιοποιώντας την ενέργεια της παλίρροιας ή και των κυμάτων. Πρόκειται για πελώρια μεταλλικές κατασκευές σα φίδια που κινούνται από την παλίρροια ή τα κύματα και παράγουν ηλεκτρισμό.

Βιοαέριο.
Είναι αέριο (μεθάνιο) που παράγεται από την αποσύνθεση σκουπιδιών και κοπριών ζώων και που χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την παραγωγή ηλεκτρισμού.

Βιοκαύσιμα
Είναι καύσιμα που παράγονται από φυτά που καλλιεργούνται για αυτό το σκοπό.

Κυψέλες καυσίμων
Παράγουν ηλεκτρισμό απευθείας από το υδρογόνο. Στις κυψέλες καυσίμου το υδρογόνο αντιδρά με το οξυγόνο του αέρα και παράγει ηλεκτρισμό. Δεν αφήνουν κατάλοιπα παρά μόνο νερό. Ακόμη δεν έχει γίνει διαδεδομένη χρήση διότι βρίσκονται στο στάδιο της εξέλιξης.

Γεωθερμική ενέργεια.
Όλοι ξέρουμε ότι η γη είναι καυτή στο εσωτερικό και γεμάτη λάβα. Σε μερικές περιοχές του πλανήτη αυτή η λάβα και καυτό νερό ή αέρια από το εσωτερικό φτάνουν πολύ κοντά ή ακόμη και στην επιφάνεια της γης. Αν χρησιμοποιήσουμε αυτή τη ζέστη για να παράγουμε ηλεκτρισμό τότε έχουμε μια ακόμη πηγή ενέργειας που είναι δωρεάν και που θα πήγαινε έτσι κι αλλιώς χαμένη.