Το Σχολείο μας για το Περιβάλλον

Συμβουλές:

Υπερθέρμανση του Πλανήτη - (Τι είναι;)

Ο κόσμος μας συνεχώς μεταβάλλεται. Όπως ακριβώς αλλάζει ο καιρός από μέρα σε μέρα και από εποχή σε εποχή, έτσι αλλάζει και το κλίμα του πλανήτη μας. Το κλίμα όμως αλλάζει μέ τέτοιοτ τρόπο που δεν είναι εύκολο να διακρίνουμε αυτή την αλλαγή.

Η γή γίνεται ολοένα και θερμότερη. Αυτό συμβαίνει διότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες ευνοούν την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα αερίων που παγιδεύουν τη θερμότητα. Η χρήση ορυκτών καυσίμων ευθύνεται κυρίως για αυτό το φαινόμενο. Τα αέρια αυτά που εκλύονται ονομάζονται αέρια του θερμοκηπίου. 

 

Επεξήγηση του φαινομένου του θερμοκηπίου

Πηγή : wikipedia

 

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει επιπτώσεις που δεν μπορούμε πάντα να δούμε στην περιοχή που ζούμε. Λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη, παρατηρείται λιώσιμο των πάγων στους πόλους, συρίκνωση των παγετώνων στα βουνά, αύξηση ισχυρών καταιγίδων. Όλα αυτά συμβαίνουν διότι η ατμόσφαιρα, το νερό και το κλίμα είναι αλληλένδετα μεταξύ τους. Οποιαδήποτε μεταβολή σε κάποιο από αυτά αργά η γρήγορα θα επηρεάσει και τα υπόλοιπα.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αλλάζει το κλίμα της γης. Όμως αυτή τη φορά τα πράγματα είναι διαφορετικά. Αυτή τη φορά είμαστε εμείς οι άνθρωποι που προκαλούμε αυτή την αλλαγή. Και αυτή τη φορά η αλλαγή στο κλίμα είναι ταχύτατη και μεγαλύτερη απ'ότι στο παρελθόν.