Το Σχολείο μας για το Περιβάλλον

Συμβουλές:

Επιπτώσεις

Μπορούμε ήδη να δούμε μερικές επιπτώσεις της άυξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη

 

* Οι Πάγοι λιώνουν παγκοσμίως, ιδίως στους πόλους της γης. Επηρεάζονται, όμως, και αλπικοί παγετώνες, εκτός από τους πάγους στην Αρκτική την Ανταρκτική και τη Γροιλανδία.

 

* Παρατηρείται μείωση του πληθυσμού των πιγκουίνων Adelie στην ανταρκτική όπου οι αριθμοί τους έχουν μειωθεί εξαιτίας της αύξησης της θερμοκρασίας από 32000ζευγάρια σε 11000ζευγάρια σε μόλις 30 χρόνια.

 

* Η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει παγκοσμίως με ανησυχητικό ρυθμό τον τελευταίο αιώνα.

 

* Μερικά είδη ζώων και φυτών (κάποια είδη πεταλούδων, αλεπούδων και αλπικών φυτών) έχουν περιοριστεί σε βορειότερες πιο ψυχρές περιοχές.

 

* Οι βροχές και τα χιόνια έχουν αυξηθεί σε κάποιες περιοχές του πλανήτη, ενώ άλλες περιοχές πλήττονται από εκτεταμένη ξηρασία.

 

* Οι καταιγίδες γίνονται βιαιότερες και οι τυφώνες ισχυρότεροι.

 

Υπάρχουν όμως και επιπτώσεις που είναι αναπόφευκτο να παρουσιαστούν στο μέλλον αν δεν κάνουμε κάτι να αλλάξουμε την κατάσταση. Έτσι :

 

* Η στάθμη της θάλασσας αναμένεται να ανέβει κατά 18-59εκατοστά ως το τέλος του αιώνα, και το συνεχιζόμενο λιώσιμο των πάγων στους πόλους θα μπορούσε να προσθέσει άλλα 10-20 εκατοστά σε αυτά τα νούμερα.

 

* Οι τυφώνες πιθανότατα θα γίνου ακόμη πιο καταστροφικοί και επικίνδυνοι.

 

* Θα παρουσιάζονται σχεδόν σε όλο το πλανήτη έντονες πλημμύρες αλλά και έντονη ξηρασία με αποτέλεσμα την καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών και την έλλειψη τροφίμων.

 

* Θα υπάρξει πιθανή έλλειψη πόσιμου νερού σε κάποιες περιοχές του πλανήτη. Αν ο παγετώνας Quelccaya συνεχίσει να λιώνει με τον τωρινό ρυθμό, θα έχει εξαφανιστεί τελείως ως το 2100, αφήνοντας χιλιάδες ανθρώπους χωρίς πόσιμο νερό.

 

* Ασθένειες αναμένεται να εξαπλωθούν καθώς οι θερμοκρασίες θα ευνοούν τα μικρόβια.

 

* Τα οικοσυστήματα θα αλλάξουν, πολλά είδη θα περιοριστούν σε βορειότερες περιοχές και πολλά είδη που δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν θα εξαφανιστούν. Η αύξηση της θερμοκρασίας δυσκολεύει την εύρεση τροφής για τις πολικές αρκούδες με αποτέλεσμα να είναι πιθανή η εξαφάνιση του είδους. 

 

Δακτυλογράφηση - Διαμόρφωση 

Δέσποινα Λεοντή - Σαρρή Σοφία  (Στ' Τάξη)

Χριστίνα Όγα (Δ' Τάξη)