Το Σχολείο μας για το Περιβάλλον

Συμβουλές:

Καρέττα-Καρέττα

Η θαλάσσια καρέττα εμφανίστηκε στη γη πριν από δεκάδες εκατοντάδες χρόνια και αποτελεί  μια από τις πιο επιτυχημένες  μορφές ζωής στην ιστορία του πλανήτη μας. Είναι ένα από τα επτά είδη.  Ζει στη θάλασσα, άλλα λόγω του ότι έχει πνεύμονες βγαίνει συχνά στην επιφάνεια της θάλασσας για να αναπνεύσει και στις αμμώδεις παραλίες για να γεννήσει αφού εκεί ολοκληρώνεται ο βιολογικός της κύκλος, με την ωοτοκία, την εκκόλαψη, και την είσοδο των νεοσσών στην θάλασσα.

Η θαλάσσια χελώνα τρώει καβούρια, μαλακόστρακα γαρίδες και ψάρια. Κυρίως, όμως, τρέφεται από υδρόβια φυτά που βρίσκει άφθονα στο βυθό.

Είναι το μόνο είδος  θαλάσσιας χελώνες που αναπαράγεται στην Ελλάδα όπου βρίσκονται οι πιο σημαντικοί βιότοποι της στη Μεσόγειο. Για πρώτη φορά εδώ και εκατομμύρια χρόνια η καρέττα απειλείται με εξαφάνιση.

Κύριες Απειλές :

  • Υποβάθμιση και η καταστροφή των βιοτόπων όπου αναπαράγεται( τουριστική ανάπτυξη κοντά στις παραλίες, με τις πολεοδομικές παρεμβάσεις, την έντονο φωτισμό και το θόρυβο καθώς και τις ανθρώπινες δραστηριότητες αναψυχής στο θαλάσσιο χώρο).
  • Παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία.
  • Οι πλαστικές σακούλες αφού οι χελώνες τις τρώνε νομίζοντας πως πρόκειται για τσούχτρες και πεθαίνουν από ασφυξία.
  • Ο τραυματισμός τους από ταχύπλοα σκάφη που πλέουν κοντά στις παραλίες ωοτόκιας μερικές φόρες είναι θανάσιμος.

Άντα Μπάχα-Ιωάννα Όγα-Εύη Στρατή